Doordat er zulke moeilijke woorden voorkomen op deze site geven een korte uitleg wat de betekenissen daarvan zijn, naar verloop van tijd zullen er meer termen aan toegevoegd worden.

A / B / C /D /E /F /G /H /I /J /K /L /M /N /O /P /Q /R  /S  /T /U /V /W /X /Y /Z

 

A

 

Altcoins : Betekent ander alternatief cryptografisch geld naast Bitcoin. Zoals Litecoins, Peercoins, Monero, Ripplecoins.

AES 256: Betekent algoritme die toegepast wordt voor het minen van AES 256 Cryptogeld zoals Bitcoin,Peercoin,(zie coinwarz)

ASIC : Application Specific Integrated Circuit
Betekent Chip op maat voor een specieke toepassing zoals voor het minen.

 

B

Bagholder: Als je een hoop cryptocoins koopt en te lang wacht met verkopen, kan de waarde naar nul gaan en dan ben jij diegene die in zak en as zit. dat wordt dan bagholder genoemd.

BCC: Digitale valuta afkorting voor BitConnect, deze cryptocurrencie wordt toegepast voor de wetenschap en medisch gebruik in de blockchain.

BCH: Betekent digitale valuta afkorting Bitcoin Cash (afsplitsing van Bitcoin)

BCG: Betekent digitale valuta afkorting Bitcoin Gold (afsplitsing van Bitcoin)

Bitshaming: Als een bitcoin holder (of HODLer) belachelijk wordt gemaakt omdat hij/zij nog niet rijk is, wordt diegene ge’bitshamed’

Blockchain: Betekent grootboek waar alle transacties (openbaar) worden gemaakt.

BTC: Betekent digitale valuta afkorting voor Bitcoin

Byzantium Hard Fork: Het eerste deel van de geplande hardfork van Ethereum, activeert 17 oktober 2017

 

C

Chainsplit : Afsplitsing van de blockchain wat resulteert in meerdere cryptocurrencies

Coldwallet: Betekent opslagmedium offline voor cryptografisch geld, waar transacties mee kunnen worden verricht zodra de wallet internet verbinding heeft. (zie ook Hardwarewallet onder H )

Consensus-driven: Betekent een aangedreven algoritme voor de veilige bijstelling van de blockchain.

CPPSRB: “afkorting: Capped Pay Per Share with Recent Backpay” Betekent Afgedekte betaling per deel met recente terugbetaling.

CPU (Central Processing Unit) Het computergedeelte van de miningcomputer. Deze wordt ook wel de “processor” genoemd en bestaat uit de besturingseenheid en ALU. Tegenwoordig bevinden de CPU’s  zich op een enkele microprocessor-chip. In feite zijn meerdere verwerkingseenheden op één chip gebruikelijk. CPU minen wordt vaak Monero benoemt om te minen(scrypt mining)

Cryptocurrency: Betekent digitaal geld zoals Bitcoin,Monero,Peercoins, Ripplecoins etc.

 

D

DASH: Betekent DASH coin. een cryptografische munt

DGM: Dubbele Geometrische Methode ofwel een hybride tussen PPLNS en geometrische beloning types waarmee exploitanten enkele van de variantie risico nemen. Exploitant ontvangt deel van de uitkering op korte rondes en geeft het op langere rondes terug om betalingen te normaliseren.

Difficulty hashrate: Betekent Moeilijkheidsgraad op het gebied van minen.

Distributed Ledger technology: Betekent een verdeeld grootboek (ook wel gedeelde grootboek) is een consensus van gerepliceerde, gedeeld en gesynchroniseerde digitale gegevens geografisch verspreid over meerdere locaties, landen of instellingen. Er is geen centrale administrateur of centrale gegevensopslag.

Dual-Minen:  2 soorten cryptomunten tegelijk delven die gebruik maken van 2 verschillende algoritmes op 1 systeem.

DYOR: “Do your own research” (DYOR) is een veelvoorkomende levensles. Als iemand DYOR tegen je zegt, betekent het dat je voor jezelf moet denken en je eigen conclusies moet trekken, in plaats van de wijsheid van de massa – of het gebrek daaraan – te volgen. Wie geen DYOR doet, kan ‘rekt’ eindigen.

E

ETC: Afkorting voor de digitale valuta Ethereum Classic

ETH: Afkorting voor de digitale valuta Ethereum (niet verwarren met Ethereum classic)

ESMMPS: Equalized Shared Maximum Pay Per Share. Net als SMPPS, maar egaliseert betalingen eerlijk over alle mensen die het verschuldigd zijn.

 

F

FUD: “Fear, uncertainty and doubt” (angst, onzekerheid en twijfel), afgekort tot FUD.Onder de cryptofans wordt FUD gebruikt om meerdere dingen te omschrijven, zoals negatieve nieuwsberichten of blog posts die ervoor zorgen dat mensen zich niet aansluiten bij de cryptowereld. Anderzijds kan FUD een aantal andere dingen betekenen, zoals het hypen van een cryptomunt die je hebt om de prijs omhoog te jagen, of het zaaien van onenigheid onder eigenaars van een andere munt, zodat de koers daalt en je een cryptomunt goedkoop kunt kopen. Soms betekent het gewoon “Facts U Dislike”

FPPS: Full Pay Per Share. Net als bij PPS, maar niet alleen verdelen regelmatige blok beloning, maar ook de transactiekosten. Het berekend standaardtransactiekosten binnen een bepaalde periode en verspreiden mijnwerkers naar hun hash vermogen bijdragen in de miningpool. Het zal de winst van de mijnwerkers verhogen met 7% -11%.

 

G

GPU(Graphics Processing Unit) : Een programmeerbare logica-chip (processor) gespecialiseerd voor weergavefuncties. De GPU maakt afbeeldingen, animaties en video’s voor het computerscherm . GPU’s bevinden zich op plug-in-kaarten, in een chipset op het moederbord of in dezelfde chip als de CPU wat betreft voor het minen wordt GPU hardware matig gebruikt voor het maken van cryptomunten zoals Ethereum

 

H

 

Hardwarewallet: opslagmedium voor cryptografisch geld zoals USB stick, zodra de hardware wallet verbinding heeft met internet kan er transacties mee worden verricht.(zie ook Coldwallet onder C )

Hashrate: betekent rekenkracht die wordt gebruikt in het algoritme dat weergeven wordt als Kh/s ,Mh/s,  Gh/s en Th/s.

HODL :  Dat betekent dat je cryptomunten voor een langere periode vasthoudt, ongeacht koersontwikkelingen op de korte termijn.

Hostedwallet: een online opslag medium voor cryptografisch geld waarmee transacties mee gedaan kan worden.

Hyperbitcoinization:  een tijdperk dat klassieke valuta niks meer waard zijn, en worden vervangen door de bitcoin en andere cryptomunten.

Hyperledger (of het Hyperledger project): betekent een open source blockchain platform, wat is gestart in december 2015 door de Linux Foundation. Om de blockchain gebaseerde gedistribueerde grootboeken te ondersteunen. Het is gericht op grootboeken. Ontworpen om wereldwijde zakelijke transacties, met inbegrip van belangrijke technologische, financiële en supply chain bedrijven te ondersteunen, met als doel het verbeteren van de vele aspecten van de prestaties en betrouwbaarheid.

 

I

ICO: Initial Coin Offering .

Een ICO is een recent ontwikkeld concept van crowdfunding projecten in de cryptocurrency en Blockchain industrieën.

ICO staat voor het initiële muntenaanbod. Het is een gebeurtenis, soms aangeduid als ‘crowdsale’, wanneer een bedrijf zijn eigen cryptocurrency uitbrengt met een doel van een financiering. Het levert meestal een bepaald aantal crypto-tokens af en verkoopt dan die tokens naar zijn beoogde publiek, meestal in ruil voor Bitcoins, maar het kan ook fiat geld zijn.

Als gevolg hiervan krijgt het bedrijf de hoofds verantwoordelijke om de productontwikkeling te financieren en de leden van het publiek krijgen hun crypto tokens ‘aandelen. Bovendien hebben ze eerst de volledige eigendom van deze aandelen.

IOTA: (MIOATA) Cryptovaluta gericht op micropayments in Augustus 2017 samenwerkingsverband met Microsoft aangegaan.

J

 

 

K

 

 

L

LAMBO: Wordt rijk met cryptocurrencies

Lightning Network: Dit is een extra (toekomstige)laag boven op Bitcoin netwerk welke vrijwel onbeperkte hoeveelheden transacties mogelijk maakt. Daarnaast worden de transacties ook goedkoper en meer anoniem. Dit is verder in ontwikkeling en nog niet actief.

LTC: Digitale valuta afkorting voor Litecoin maakt gebruik van het scrypt algoritme

 

M

 

Minen: Complexe coderingsproces om cryptografisch geld te creëren( zoals Bitcoin)

Miningpool: Is een collectief van mijnwerkers om coderingsproces in cryptografisch geld sneller te creëren.

Mnemonic: 12 tot 20 woorden die toegepast wordt voor het openen of herstellen van je cryptowallet

N

Nocoiner: Een nocoiner is iemand zonder  cryptomunten. Het is een buitenstaander die cryptomunten en iedereen die ervan houdt, bespot. Hoewel de term wordt gebruikt voor iemand die geen crypto’s bezit, is de term meestal bedoeld voor cynici en sceptici.

Nodes: betekent digitale (crypto)transactie knoop punten.

 

O

OCD:  Obsessive Cryptocurrency Disorder, kortweg OCD. is een aandoening die gaandeweg ontwikkeld wordt door mensen die cryptomunten bezitten. Ze krijgen een dwangmatige behoefte om koersen van cryptomunten in de gaten houden, dag en nacht ten kosten van de geestelijke toestand.

 

P

 

POT: Pay On Target. Een hoge variantie PPS variant dat betaalt  de moeilijkheidsgraad van het werk.

PPC: Afkorting voor de Cryptovaluta Peercoin, wat gebruik maakt van P2P blockchain network.

PPLNS: Pay Per Last N Group ofwel (of shifts). Net als bij PPLNS, maar deelt zijn gegroepeerd in “shifts”(verschuivingen) die in hun geheel worden betaald.

PPS: Pay per share dit houdt in dat het tijdens het minen per deel wordt uitbetaald.

PPT: Cryptovaluta afkorting voor Populous, cryptomunt die bekend staat om facturen voorruit te betalen en terug te krijgen met Populous.

Prop. : Proportioneel. Wanneer blok wordt gevonden, wordt de beloning verdeeld over alle werknemers in verhouding tot hoeveel aandelen van elk van hen heeft gevonden.

 

Q

Quark Alghoritme : Betekent een algoritme die toegepast wordt voor het minen van diverse cryptomunten waaronder Quarkcoin

QRK: Afkorting voor cryptovaluta Quark Coin

 

R

Rekt: Afgeleid van het woord “wrecked” (verwoest), kun je stellen dat een cryptobelegger ‘gets rekt’ als iemand een slechte deal heeft gedaan, zoals bitcoins verkopen net voordat de koers enorm omhoog schiet.

RSMMPS: Recente Shared Maximum Pay Per Share. Net als SMPPS, maar het systeem is bedoeld om prioriteit aan de eerst meest recente mijnwerkers.

 

S

 

Satoshi Nakamoto: uitvinder van de van Bitcoin en Blockchain  die door deze pseudoniem (onbekend persoon) ook verder werd geïmplanteerd in onze maatschappij.

Shared Ledger Technology: Dit wordt ook wel Distributed Ledger Technology genoemd.( zie L in de woordenlijst)

Segwit: is uitgevonden om de bestandsgrootte van een Bitcoin-transactie te verminderen. Hiermee kunnen meer transacties worden goedgekeurd telkens een blok transacties is bevestigd. In principe is het de bedoeling dat het Bitcoin-netwerk meer transacties met elk blok goedkeurt. (Segregated Witness) betekent dat we de getuigenis van de transactie scheiden om het kleiner te maken. De handtekening gegevens, of getuige, zullen nog steeds worden verzonden, maar het wordt niet binnenin de transactie opgenomen. Elke Bitcoin-transactie heeft 3 delen – die het heeft verzonden, wie het ontvangt en een digitale handtekening die de afzender verifieert, heeft het recht om de cryptomunten te verzenden. De handtekening wordt beschouwd als “de getuige” voor de transactie.

SMMPS: Shared Maximum Pay Per Share. Net als Pay per Share, maar betaalt nooit meer dan het miningpool verdient

 

T

 

Tether: (USDT) cryptovaluta gekoppeld aan de dollar

The Flippening: Betekent een toekomstig keerpunt waar de heerschappij van de bitcoin als meest waardevolle cryptomunt eindigt en deze vervangen wordt door een altcoin, zoals ethereum.

To The Moon : is een gezegd die gebruikt wordt wanneer de prijzen van de cryptomunten enorm stijgen. Als de koers van een munt aan het “moonen” (“its mooning”) is, betekent dit dat de prijs een piek heeft bereikt

 

U

 

 

V

Verge: (XVG) cryptovaluta die anonimiteit en veiligheid hoog in de vaandel heeft staan, Gebruikers in het Verge netwerk kunnen transacties razendsnel uitvoeren op een beveiligdnetwerk die geïntergreerd is met Tor netwerk.

 

W

 

Wallet: Cryptografisch geld waar het opgeslagen wordt en transacties mee worden verricht.

Whale:  Een whale (walvis), of een crypto-whale, verwijst naar een grote speler in de cryptomarkt. Deze mensen hebben een groot aantal coins en vormen een klein deel van de gebruikers van cryptomunten. Wanneer een whale koopt of verkoopt, is zijn invloed zo groot dat hij de markt kan beïnvloeden.

X

 

X11: Algoritme die toegepast wordt op de rekenkracht van het minen van o.a. DASH coins, Zcash coins. ( zie coinwarz)

XMR : Digitale valuta afkorting voor Monero

XRP: Digitale valuta afkorting voor Ripple

XVG: Digitale valuta afkoring voor Verge (zie verge)

 

Y

 

 

Z

ZEC : Digitale valuta afkorting voor ZCASH,   ZCASH is gemaakt in September 2015 en maakt gebruik van een Private Blockhain.